Uld har en lang række karakteristika eller egenskaber, som vi ynder at kalde dem. Og de kommer dig selvfølgelig til gode, når du vælger at investere i enten uldtøj eller uldundertøj.
Uld består af protein (æggehvidestoffer) og forbindes sædvanligvis med hår fra fåret. En del andre animalske fibre, fra f.eks. lamaer, geder eller angora-kaniner, betegnes normalt ikke som uld, og det til trods for, at deres fibre besidder nogenlunde den samme struktur. Men de er alle animalske fibre, og fælles er at de indeholder stoffet keratin.
Ulden har en meget karakteristisk struktur, bestående af fine og gradvise lag ovenpå hinanden. Det yderste lag uld, kan risikere at filtre sammen, hvis ulden behandles forkert, da ulden så at sige bliver fastlåst. Det kan ske hvis ulden vaskes på alt for høje varmegrader. Så check altid anvisningerne på uldtøjets label inden du går i gang med at vaske.
Da ulden er afvisende overfor både vand og snavs er det ikke nødvendigt at vaske uld så ofte, da ulden faktisk regenerere sig selv, i forbindelse med at du lufter dit uldundertøj eller uldtøj ude i den friske luft. Så det anbefaler jeg selvfølgelig at du gør, og faktisk er det allermest effektivt, når luftfugtigheden er lidt høj.
Jomfru merinould er den uld fiber der udvindes ved at klippe de levende får, og det er kun den allerførste behandling der kan kaldes ren og ny jomfru uld. Jomfru merinould og merinould kommer fra merinofåret, og er begge en meget tynd fiber eller tråd, der føles både blød og behagelige.
Ud over at der kan skelnes imellem jomfru merinould og merinould, så kan der også skelnes imellem de meget forskellige processer ulden undergår, når den efterbehandles eller forædles i produktionen. I den forbindelse skal du være opmærksom på at der er meget stor forskel på produktion af uld. Særlig på den måde man fremstiller økologisk uld, og på den måde man producerer uld efter et mere traditionelt produktionsmønster. Certificeret økologisk uld giver dig blandt andet sikkerhed for, at der ikke bruges pesticider på hverken græsningsarealer eller i forbindelse med opdrætningen, hvorimod uld der avlen efter mere konventionlle medtoder IKKE kan dokumenterer det forhold.
Jeg ser det som min fornemmest opgave, at skabe størst mulig transparens, herunder at synliggøre hvad det er du får for dine penge, når du handler på Svanebutikken.dk. Derfor gør jeg et stort forarbejde når jeg skal beskrive den enkelte vare, og det gør jeg så præcist og korrekt som muligt. Det er også min målsætning at samarbejde med, og udvælge leverandører, der hver især gør en aktiv indsats for at skåne miljø, mennesker og dyr, og som herunder arbejder henimod både certificeringer og transparens der skaber overblik for dig som forbruger.
Spørgsmålet om du skal vælge den rendyrkede økologi, det vil jeg dog overlade til dig som forbruger, og særlig på den baggrund at økologien trods alt stadig vejer lidt tungere på dit personlige budget. Derfor kan du finde produkter der oprinder fra både økologisk og konventionel avl, her på Svanebutikken.dk.