Økologi og økologiske produkter er oppe i tiden. Tidens strømninger, miljødebatten og behovet for at finde en universel løsning på de klimatiske påvirkninger trænger sig mere og mere på. Af samme årsag formentlig, er begrebet økologi, blevet lidt ”inflationsramt”, og bruges efterhånden lidt i flæng.
Men hvordan kan du som forbruger være helt sikker på, at du får økologi, hvis det nu er økologi du gerne vil have, og i øvrigt kommer til at betale for? Ja, det kan du i virkligeheden kun, hvis du læner dig op af alle de forskellige mærkninger, godkendelser og certificeringer, der findes. Desværre har også de, udviklet sig til lidt af en jungle i det seneste år, omend det er vejen frem, hvis du gerne vil have sikkerhed for sagen.
Og det kræver selvfølgelig både tid og lyst, at sætte sig grundigt ind i stoffet, som bestemt ikke høre til i den letfordøjelige kategori. Og det er også årsagen til, at jeg har gjort en del benarbejde på netop det felt. Det betyder at alle produkter her på siden er forsynet med en meget tydelig mærkning eller markering af de certificeringer der følger med produktet. Brænder du inde med spørgsmål i den samme forbindelse, er du selvfølgelig også velkommen til at kontakte mig.
Økologisk landbrug udspringer af et ønske og en mission om at skabe de allerbedste forhold for de dyr der avles, ressourcerne der bruges, for menneskerne i landbruget, og sidst men ikke mindst, for dig, der ender med at være forbruger af det endelige produkt. Altså, giver det måske sig selv at det at drive økologisk landbrug eller avl skal være forbundet med en lang række krav og forhold. Det skal blandt andet sikre, at den økologiske uld IKKE fremstilles med brug af pesticider eller andre kunstige kemikalier der bidrager til at udpine jorden.
Økologisk uld garn, avles på en måde, hvor fåret er i fokus og bliver holdt og opdrættet, som det sømmer sig og er passende for fårets velbefindende. Altså er hovedformålet med økologisk uld avl, at sikre merinofåret, optimalt sunde og stress fri forhold. Græsgangene eller engene skal derfor også imødekomme merinofårets behov, både når det handler om klimatiske og organsike forhold. Økologisk avl betyder også, at enhver form for ændring af fåret, det kan som eksempel være haletrimning eller mulesing, ikke alene er udelukket, men også strengt ulovligt.
Men økologisk avl kan jo ikke som sådan stå alene, når det skal vurderes om det endelige produkt, er økologisk eller ikke økologisk. For hele vejen fra den økologiske landmand er lang, og den kan da være belagt med masser udfordringer. Herunder har jeg listet en masse faktorer, der giver et meget godt overblik over kompleksiteten:
Pointen er at illustrer, hvor svært det kan være for helt almindelige mennesker, som dig og mig, at gennemskue om en producent lever op til hele rækken af faktorer eller ikke, og derfor er certificeringerne et godt værktøj til, at skabe både overblik og evidens.
Hos Svanebutikken forhandler vi økologisk uldundertøj til voksne fra ENGEL. Engel indkøber certificeret økologisk uld, ligesom den økologiske uld bliver forædlet efter bæredygtige og økologiske principper. På den baggrund har ENGEL da også erhvervet en GOTS certificering, der blåstempler både avl og produktionen bag. Det certificerede økologisk uld og silkegarn er helt uden skadelige stoffer eller substanser, så som pesticider eller herbicider, og således også årsagen til, at ENGEL vælger netop det til fremstilling af deres produkter.
ENGELs uldundertøj er enten forsynet med en IVN eller en GOTS certificering. Du kan læse meget mere om ENGELS certificeringer i hovedtræk her, ligesom du kan se vores udvalg af økologisk uldundertøj fra Engel Natur. Ønsker du at gå meget i dybden med viden om, hvad GOTS egentlig stiller af krav til producenten, kan du læse det nederst på den følgende side: GOTS.